Rady do záhrady

Hlavná stránka / Blog / Rady do záhrady / Orechy - užitočné rady
Rady do záhrady

Orechy - užitočné rady

09. október 2017

Pripravili sme pre vás stručné rady ako sa starať o orechy - informácie o výsadbe, odrodách, reze, ošetrovaní, hnojení, závlahe, opore.

Výsadba:

  • Jama o veľkosti 1x1x1m
  • Spon- 8 x8 , 4 x 8 m
  • Na spodnú časť jamy aplikovať maštaľný hnoj- 40 cm, ďalšia vrstva sa premieša s kompostom alebo substrátom, vrchná vrstva 20 cm aplikujeme iba substrát.
  • Odporúčame substrát s aktívnym humusom, orech vysádzame 10 cm pod miestom štepenia.

Odrody:

V sortimente môžete nájsť odrody: Mars, Lake Apollo, Saturn, Seifersdorfský, Jupiter- všetky sú polopapieraky, s tenkou škrupinou a veľkým jadrom. Odrody samoopelivé sú Mars, Lake, Seifersdorfský.

Do oblasti 400 m n.m. odporúčame všetky odrody. Od oblasti 400 m n.m odporúčame Mars, Seifersdorfský, Lake.

V sortimente môžete nájsť aj novšie odrody, ktoré sú do budúcna veľmi perspektívne: Buccaneer- Holandská odroda samoopelivá vhodná do chladných oblastí, odolný voči škodcom. Broadview - Kanadský kríženec odolný voči chorobám a škodcom.

Rez:

Pri dosiahnutí výšky 150- 200 cm režieme terminál- tým sa nám orech rozvetví na 4-5 výhonov. V 2 roku ponechávame iba 2-3 výhony-kostrové a tie v auguste zrežieme iba o 1/3. Docielime tým lepšie vyzrievanie dreva. V 3 roku skracujeme znova v auguste nové výhony o 1/3 a týmto máme peknú zapestovanú korunu orecha. Suché a poškodené konáre vyrežieme.

Ošetrovanie:

Po reze vždy ranu zatrieť- včelársky vosk, stromový balzam. V 1 a 2 roku nám môžu orechy zarodiť. Tieto plody odstraňujeme, pretože spomaľujú rast. Orechy v extraviláne chránime proti ohryzu zveri sieťovinou. Môže byť vysoká aj 200 cm.

Hnojenie:

Po výsadbe je dobré aplikovať :Jar- hnojivá s dlhodobým účinkom- Osmocote alebo Cererit, Jeseň- hnojivá kde je viacej K- draslíka. Neplikujeme už hnojivá kde je vysoké množstvo dusíka. Môžeme do pol júna aplikovať aj sušený maštaľný hnoj.

Chemická ochrana: Na jar môžeme aplikovať Aliete alebo Signum na rastlinu. Obecne orech chemicky neošterujeme.

Závlaha:

V prvých 3 rokoch orech pre svoj rast potrebuje veľmi veľa vody. Jar: Odporúčame 10l/ strom/ deň. Jeseň 5 l/ deň. Aplikujeme aspoň jeden mesiac. Potom stačí každý 3 deň. Pri veľkých výsadbách odporúčame montáž kvapkovej závlahy.

Opora:

Po výsadbe je veľmi dôležitá opora rastliny. Používame guľatý kôl. Množstvo na jednu rastlinu je 1 alebo 3 koly.