Recepty do zdravej kuchyne

Hlavná stránka / Blog / Recepty / Domáce broskyne
Recepty

Domáce broskyne

13. august 2020

 

 

Čo by to bolo za leto, keby sme si nemohli vychutnať v auguste naše krásne, sťavnaté, chutné a v neposlednom rade vitamínové bomby broskynky.
Korene pestovania siahajú do severných oblastí Číny, odkiaľ sa rozšírilo pestovanie do rôznych kútov sveta. My nie sme výnimkou a pestovaniu sa naša firma venuje už viac ako 20rokov. Pestujeme ich s láskou pre vás. Tak vám chcem o nich niečo viac napísať. Čo všetko tieto chutné krásky v sebe skrývajú a aj zopár rád do kuchyne.

 

Prečo práve broskyne ?

 

Broskyne obsahujú málo nasýtených tukov a cholesterolu no veľa vitamínov a minerálov. Hoci okrem vitamínu C neobsahujú závratné množstvá žiadneho ďalšieho vitamínu, ich nutričné portfólio je aj tak veľmi široké a dalo by sa popísať výrazom „z každého rožku trošku“.  Betakarotény v broskyniach zabezpečujú telu dávku retinolu, čiže vitamínu A. Čím tmavšia je broskyňová šupka, tým viac vitamínu A sa v nej nachádza. Za zmienku stojí i obsah vitamínu E, ďalšej látky, ktorú pokožka miluje a vitamínu K upravujúcemu zrážanlivosť krvi. Z minerálov v broskyniach nájdeme napríklad draslík, sodík, železo, luteín, vápnik, horčík.

10 účinkov pre zdravie

  • Proti rakovine

Sú bohaté na betakarotén i na fenolické a karotenoidné zlúčeniny, ktoré majú protinádorové a protirakovinové vlastnosti, ktorými pomáhajú v boji proti rôznym typom rakoviny, ako je rakovina prsníka, rakovina pľúc a rakovina hrubého čreva. Kyselina chlorogénová a kyselina neochlorogénová prítomná v broskyniach má zasa na rozdiel od chemoterapie priaznivé účinky na spomalenie rastu buniek rakoviny prsníka bez ovplyvnenia normálnych buniek.

  • Bráni vzniku cukrovky

Pomáhajú predchádzať riziku vzniku diabetu 1. typu, pretože vykazujú výrazný pokles hladiny cukru v krvi vďaka vysokému obsahu vlákniny. Majú tiež nízky glykemický index 26, takže je vhodný pre diabetikov.

  • Majú protistresové účinky

Majú výrazné protistresové účinky, spevňujú bunky, dodávajú im silu a energiu. Vysoký obsah miacínu v kombinácii s horčíkom, selénom a zinkom zlepšuje náladu a odstraňuje pocity strachu, úzkosti, podráždenosť a nervozitu.

  • Zlepšujú zdravie srdca

Fenolové zlúčeniny prítomné v šupke a dužine broskyne pomáhajú udržiavať nižšie hladiny LDL (zlého) cholesterolu a stimulujú HDL (dobrý) cholesterol. To pomáha znižovať riziko vzniku chorôb súvisiacich so srdcom a udržiavať optimálne kardiovaskulárne zdravie.

  • Pre zdravie očí

Sú bohaté na betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Betakarotén hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravého zraku a prevencii rôznych očných ochorení, ako je xeroftalmia (vysychanie slizníc rohovky i spojovky) a slepota. Karotenoidy, luteín a zeaxantín, prítomné v broskyniach, majú pozitívne účinky spojené so zníženým výskytom sivého zákalu. Luteín a zeaxantín sa nachádzajú v makulárnom pigmente oka a pomáhajú chrániť sietnicu pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou.

  • Zlepšujú zdravie zubov a kostí

Obsahujú fosfor, ktorý spolu s vápnikom pomáha pri posilňovaní kostí a zubov a pri udržiavaní a opravovaní telesných tkanív. Pomáha tiež pri prevencii rôznych ochorení kostí, ako je odvápňovanie, čo môže viesť k osteoporóze, najmä u žien po menopauze. Spotreba potravín bohatých na fosfor, ako sú broskyne, podporuje opätovnú mineralizáciu kostí a udržuje ich tuhosť. Spolu s vápnikom hrá obsah vitamínu C v broskyniach tiež dôležitú úlohu pri posilňovaní kostí čeľustí a ďasien, čo pomáha udržať zdravé zuby.

  • Udržujú zdravé trávenie

Sú vhodné na udržanie zdravého zažívacieho traktu vďaka ich alkalickému obsahu a vláknine. Vláknina v broskyniach absorbuje vodu a pomáha pri prevencii porúch žalúdka, ako je zápcha, hemoroidy, žalúdočné vredy, gastritída a nepravidelné pohyby čriev. Pomáha tiež pri čistení a odstraňovaní toxického odpadu z čriev a bráni tomu, aby vznikali rôzne choroby v bruchu, vrátane rakoviny žalúdka.

  • Posilňujú imunitu

Sú bohaté na kyselinu askorbovú (vitamín C) a zinok, ktoré pomáhajú pri normálnom fungovaní organizmu a pomáhajú udržiavať zdravý imunitný systém. Antioxidačné vlastnosti pomáhajú v boji proti infekciám a znižujú presilu a závažnosť ochorení, ako je nádcha, chrípka, pneumónia (zápal pľúc) a bronchitída (zápal priedušiek). Nedostatok antioxidačných zložiek môže viesť k oxidačným vzplanutiam a zhoršenej bunkovej aktivite.

  • Proti starnutiu

Sú zdrojom zinku, ktorý má vlastnosti proti starnutiu. Konzumácia potravín bohatých na zinok, ako sú broskyne, podporuje produkciu protilátok a znižuje bunkové poškodenie spôsobené voľnými radikálmi. To tiež narúša proces starnutia mužských reprodukčných orgánov tým, že zvyšuje hladiny reprodukčného hormónu testosterónu v tele

  • Na pokožku

Pomáhajú udržiavať zdravú kožu vďaka prítomnosti vitamínu C, ktorý poskytuje ochranu pred škodlivými voľnými radikálmi a infekciami. Broskyne majú ochranný účinok na pokožku pred ultrafialovým žiarením. Antioxidanty zeaxantín a luteín majú významné protizápalové účinky na poškodenie kože spôsobené UV-B žiarením a chránia ho pred rakovinou buniek. Flavonoidy prítomné v broskyniach majú ochranné účinky a pomáhajú pri prevencii pred zápalom kože vyvolaným UV žiarením.

 

Broskyne v kuchyni

 

Mnohé, hlavne mladé "gazdinky" majú pred zaváraním rešpekt. Áno jednoduchšie je si kúpiť plechovku v supermarkete a je to bez starostí. Ale stačí sa raz odhodlať a zavariť si doma a rozdiel v chuti je neporovnateľný. A zistíte, že to nie je nič komplikované J

 

Zopár tipov, ktoré sa budú hodiť

  • Broskyne, ktoré idete zavárať, by mali byť tvrdšie. Po čase v sladkom náleve zmäknú a nasajú cukor. Ak by ste používali prezreté kusy, mohlo by sa stať, že by sa broskyne po čase rozpadli.
  • Nezabúdajte na dôkladné očistenie ovocia od nečistôt, lístkov alebo stopiek.
  • Ak neviete, či broskyne nakrájať na menšie kusy alebo na väčšie, zvoľte väčšie. V prípade, že do pokrmu budete potrebovať menšie broskyne, jednoducho ich nakrájate.
  • Nebojte sa broskyne do pohárov mierne natlačiť tak, aby ste využili obsah pohára. Pri ukladaní ovocia vám môže pomôcť aj mierne zatrasenie pohárom.
  • Do kompótu sa nemusíte báť dať viac cukru. Tvrdšie kusy broskýň nie sú tak sladké, ako prezreté. Ak chcete kompót sladký, bude potrebné použiť cukru viac.
  • Poháre si nezabudnite označiť dátumom. Kompóty síce vydržia zopár rokov, no netreba to preháňať. Staršie poháre by ste mali vyhodiť.
  • Chcete zvýrazniť chuť ovocia? Do každého pohára pridajte štipku soli. Pomôcť môže aj klinček alebo aníz.

 

 

Zavárané broskyne bez šupky

 

Šupka na broskyniach môže byť niekedy horká alebo tvrdá. Mnohým taktiež šupky vadia a nechutia im. Zavárané broskyne sa dajú veľmi jednoducho pripraviť aj bez šupky. Postupujte podľa základného receptu s jednou výnimkou. Pri čistení broskyne ošúpte.Nejdú vám broskyne šúpať? Pri tvrdších kusoch sa môže stať, že šupka nejde dobre dolu a musíte ju rezať.

Vyhnite sa tomuto problému a broskyne blanšírujte. Pomocou blanšírovania sa šupky zbavíte rýchlo a jednoducho. Je to totižto tepelná úprava zeleniny a ovocia, pri ktorej sa plody na veľmi krátku dobu povaria a následne sa prudko ochladia v studenej vode. Ich šupky sa otvoria a jednoduchšie sa dajú dole.

Broskyne si pred samotným procesom umyte. Na každú broskyňu nezabudnite nožíkom jemne zarezať a vytvoriť krížik.

Do väčšieho hrnca napustite vodu a priveďte ju do varu. Do vriacej vody následne broskyne postupne vložte na dobu približne 1 – 2 minúty. Šupka broskyniam začne jemne pukať. Z vody ich vytiahnite a vložte hneď do studenej vody. Broskyne je potrebné prudko schladiť, aby sa zachovala ich chuť, aróma a farba.

Takýto postup opakujte pri každej broskyni. Vďaka blanšírovaniu sa koža z broskýň stiahne omnoho jednoduchšie.

 

Karamelové broskyne

 

  • 4 kg broskýň
  • 1 kg cukru
  • 4 litre vody
  • Zaváraninové poháre

 

Postup je veľmi podobný ako pri základnom recepte. Broskyne si umyte, očistite a nakrájajte na kusy podľa vašich preferencií. Nakrájané kusy vložte do zaváraninových pohárov.

Zmena nastáva pri varení nálevu. 750 gramov cukru nasypte do hrnca a nechajte skaramelizovať. Následne pridajte vriacu vodu, zvyšok cukru a varte, kým sa cukor aj karamel úplne nerozpustia.

Ešte teplý nálev nalejte do pohárov s broskyňami. Broskyne musia byť zaliate úplne celé.

Poháre uzatvorte viečkom a dajte sterilizovať. Sterilizujte približne 15 minút a následne poháre otočte hore dnom a zabaľte do deky.

A v prípade, že by ste chceli karamelový nálev ešte trochu ozvláštniť, po dovarení doň pridajte 3 – 4 lyžice rumu.

 

Pevne verím, že som vám priniesla aspoň trochu nových poznatkov o broskyniach. Nielen že je to veľmi chutné ovocie, ale aj zdraviu prospešné. Dúfam, že som vám spravila na broskynky chuť. Veď nie je nič lepšie ako si vychutnať čerstvé sezónne ovocie dopestované u nás. Ak nemáte možnosť mať broskyne z vlastnej záhradky, radi vás privítame u nás v Plantexe. Či už v našej farmárskej predajni vo Veselom, v jahôdke v Piešťanoch pre obchodným domom Prior, alebo ak máte chuť a čas, môžete využiť náš každoročný samozber broskýň taktiež vo Veselom. Tešíme sa na vašu návštevu a prajem aj úspechy v kuchyni. 

 

Aktuálne informácie o produktoch v Záhradnom centre Plantex nájdete na našom Facebooku.

Facebook Plantex

 

Aktuálnu ponuku ovocných stromčekov, ovocných kríkov, kvetov, ruží a mnohých ďalších okrasných rastlín nájdete na našom e-shope.

Online Záhradné centrum Plantex

 

 

Ing. Vladimíra Janušková, Plantex Veselé