Náš tip pre záhradu a voľný čas

Hlavná stránka / Blog / Náš tip / Vhodné odrody do súdka
Náš tip

Vhodné odrody do súdka

04. september 2018

Niekedy je ovocia v záhradke až priveľa, nevieme ho spracovať na kompóty či džemy. Vtedy sa začneme obzerať po súdku, či inej vhodnej nádobe.

A niekedy by ste aj ovocie chceli, ale nemáte vlastnú záhradku. Sme tu však my :-) pestovatelia ovocia a radi Vám ponúkneme ovocie na spracovanie.

Ak  by ste uvítali túto našu ponuku, kontaktujte kolegynku p.Lettrichovú - 0918 660 613, ktorá Vám rada poradí pri výbere vhodnej odrody. Cena jabĺk na kvas je 0,20€ /kg a sliviek 0,5€/kg.

 

Kvalitná pálenka, ak ju užívame s mierou môže byť liekom. Jej degustácia je aj  spoločenským zážitkom a pýchou záhradkára, ktorou sa prezentuje v kruhu priateľov či  na rodinných oslavách. 

K najbežnejším ovocným druhom, z ktorých je možné dorobiť kvalitnú pálenku sú slivky, hrušky, jablká a marhule. V menšej miere sa využívajú čerešne, višne, broskyne. K výrobe špeciálnych páleniek sa využívajú drienky a  oskoruše.

Slivovica

V rokoch, keď nás ešte netrápila šárka sliviek, k najkvalitnejším odrodám na pálenie patrili Bystrická, Gabrovská a Čačanská rodná. Tieto odrody však museli nahradiť také, ktoré sa so šárkou vedia vysporiadať.

  Toptaste - vznikla krížením odrôd Valor x Domáca slivka. septembra. Plody sú veľké, dosahujú hmotnosť 34-40g, tmavomodrej farby. Dužina je žltá, šťavnatá, vynikajúcej harmonickej a príjemne aromatickej chuti. Silnou stránkou je veľmi vysoký obsah cukrov ( 22 – 32 ̊ Brix ), a to dáva odrode prvenstvo pre prípravu kvalitnej slivovice.

   Tophit - vznikla krížením odrôd Čač. najbolja x President. Plody sú guľovitého tvaru, veľmi veľké, tmavomodré s fialovým líčkom. Dužina je zlatožltej farby, pevná, šťavnatá, sladká, dobre oddeliteľná od kôstky. Obsah cukrov v dužine je 17,5 ̊ Brix.  Je to kvalitná, neskorá odroda, ktorá poskytuje pravidelné a vysoké úrody. Odroda je vhodná pre pestovanie v teplejších oblastiach.

   Hanita – vznikla krížením odrôd President x Auerbacher. Patrí k veľmi chutným klasickým odrodám sliviek. Plod je stredne veľký, oválny, modrofialovej farby so zlatožltou až oranžovou dužinou. Dužina je vynikajúca, aromatická, dobre oddeliteľná od kôstky.  Pestovať ju môžeme aj vo vyšších polohách.

   Presenta – vznikla krížením odrôd Ortenauer x President. Je to samoopelivá odroda so stredne veľkými plodmi o hmotnosti 30 – 36g modrej až modrofialovej farby. Dužina je bledožltá, dobre oddeliteľná od kôstky. Odroda sa vyznačuje vyššou cukornatosťou. Kvalitou je podobná Domácej slivke. Je vhodná najmä do teplejších oblastí.

   Tipala – vznikla krížením Tiroler Zuckerzwetschke x Opal. Plody sú stredne veľké, žiarivo zlatožltej farby, na slnečnej strane s naružovelým líčkom. Dužina je šťavnatá, bledožltej farby, dobre oddeliteľná od kôstky, sladkej, harmonickej chuti. Vhodná do nižších a stredných oblastí.

 

Hruškovica

   Na prípravu kvalitnej hruškovice sa využívajú najmä letné odrody. Tieto plody sú mäkké, šťavnaté, sladké a aromatické. Neodporúčajú sa využívať zimné odrody hrušiek, pretože majú suchšiu dužinu.

   Williamsova – vznikla ako náhodný semenáč v Anglicku.  Dužina je biela, extrémne šťavnatá, aromatická.  Na prípravu hruškovice môžeme využiť aj jej „červenú sestru“  Williamsovu červenú.

  Clappova – odroda vznikla v USA v roku 1860. Dužina je šťavnatá, veľmi chutná, po rozkrojení nehnedne.  Odroda je vhodná pre teplé a stredné oblasti.

 

Marhuľovica

 Kvalitná pálenka z marhúľ si vyžaduje odrody šťavnaté a aromatické.

 Maďarská – odroda s veľmi chutnou a šťavnatá dužinou, s typickou marhuľovou arómou, dobre oddeliteľná od kôstky. Veľkopavlovická – vznikla ako náhodný semenáč v ČR. Má veľmi šťavnatú, lahodnú, oranžovú dužinu s typickou marhuľovou arómou, dobre oddeliteľná od kôstky

 

Jabĺčkovica

 Na prípravu jabĺčkovice sa využívajú takmer všetky odrody jabloní, najmä však jesenné a zimné odrody ako napríklad   Golden delicious, Topaz, Gala, Fuji, Jonagored a ďalšie.