Náš tip pre záhradu a voľný čas

Hlavná stránka / Blog / Náš tip / Zemolez kamčatský
Náš tip

Zemolez kamčatský

28. október 2018

Je veľmi cenný z dôvodov skorého dozrievania plodov. Patrí medzi prvé skoré letne ovocie, ktoré dozrieva v teplejších oblastiach Slovenska už v tretej dekáde mája. Podlhovasté bobule cylindrického tvaru sú po dozretí modrofialové podobne ako plody čučoriedky, tiež aj postupne dozrievajú. Plody zemolezu majú široké použitie, možno ich konzumovať čerstvé, dajú sa zmrazovať i sušiť, spracovať na džemy, šťavu, sirupy aj víno.Z nutričného hľadiska sú plody významným zdrojom vitamínu C a skupiny B, pektínov, polyfenolov a farbív-antokyánov. Z minerálnych látok je v plodoch významnejšie zastúpené železo, jód a meď. Konzumácia plodov sa odporúča ľuďom pre celkové posilnenie organizmu, majú významné antiseptické a antisklerotické účinky (spevnenie a elasticita cievneho systému), pomáhajú pri poruchách trávenia a zažívacieho traktu. Liečivé účinky majú aj kvety, z ktorých sa robí zápar vhodný na použitie pri zápaloch hrdla a chrípke.

 

Naša ponuka:

Balalaika®
Duet
Eisbär®
Kalinka®
Leningradský velikán
Mayberry Bee
Mayberry Sweet

Kompletná jesenná ponuka ovocných drevín

E-shop objednávky

Nároky na pôdu a klimatické podmienky

     Zemolez kamčatský a aj jeho odrody patria u nás k najmenej náročným druhom ovocia na podmienky pestovania. Dobre rastie tak v nížinách ako aj vo vyšších nadmorských výškach. Pre svoje nízke nároky na teplo a krátke vegetačné obdobie je veľmi vhodný do stredných a vyšších horských oblastí Slovenska. Môžeme ho vysadzovať aj v mrazových kotlinách nakoľko je mimoriadne mrazuvzdorný, v dreve vydrží mrazy až - 45 oC, v kvete - 7 oC bez poškodenia. Optimálne sú menej úrodné pôdy so slabo až stredne kyslou reakciou. Vhodné sú piesočnaté, piesočnato hlinité aj hlinité pôdy s dostatom humusu.

Výsadbový materiál a výsadba

     Zemolez kamčatský je cudzoopelivý, preto dôležitým predpokladom jeho spoľahlivej rodivosti je výber minimálne dvoch vhodných odrôd! Na vysádzanie použijeme predpestovaný rastlinný materiál aspoň jednoročný dodávaný s dobre prekoreneným zemným balom. Optimálny spon vysadzovania pre väčšinu odrôd je 2,5 x 1 m. Sadenice zemolezu po vybratí z kontajnera alebo z pôdy v škôlke sadíme na trvalé stanovištie o 3 - 4 cm hlbšie. Po vysadení výhonky (letorasty) nerežeme ani nezakracujeme. Vzhľadom na to, že zemolez začína vegetovať skoro na jar optimálny termín vysádzania je jeseň. Rastliny v kontajneroch však možno vysadzovať celoročne s výnimkou zimného obdobia keď je pôda zamrznutá.

Ošetrovanie počas vegetácie

     Ihneď po vysadení je vhodné pozemok v okolí rastlín namulčovať kôrou, štiepkou prípadne pilinami v šírke 1 m a v hrúbke 5 až 8 cm aby sme zabránili zaburineniu. Mulčovací materiál podľa potreby dopĺňame. V prípade veľmi suchého počasia použijeme závlahu. Medziradie zatrávnime a pravidelne kosíme. Je to v našich podmienkach takmer ekologický ovocný druh, preto nevyžaduje chemickú ochranu a rez rastlín sa odporúča až v piatom či šiestom roku po vysadení.

Hnojenie a závlaha

      Zemolez patrí k druhom málo náročných na živiny, hoci dobre reaguje na hnojenie. Na veľmi úrodných pôdach plody obsahujú dokonca viac horkých látok, ako na chudobnejších, čo nie je veľmi žiadúce. Na veľmi chudobných pôdach do vysadbových jám pred vysadením môžeme primiešať vyzretý kompost, príp. menšie množstvo niektorého z NPK hnojív. Pravidelnejšia závlaha je potrebná len v suchších oblastiach, inde stačí zalievať len pri dlhotrvajúcom suchu, ktoré je sprevádzané vysokými teplotami.

Dozrievanie a zber plodov

     Zemolez v našich podmienkach dozrieva veľmi skoro a to už koncom mája a ani medzi odrodami nie sú veľké rozdiely v termíne dozrievania. Plody dozrievajú postupne na rastline, preto zber vykonávame viackrát. Dozreté bobule pri väčšine odrôd samovoľne opadávajú, preto plody z týchto odrôd môžeme oberať striasaním na podloženú plachtu. Dozreté bobule sú tmavomodré až fialovomodré s rôznym stupňom voskového nádychu. Bobule sa po dozretí ľahko oddeľujú, opadávajú, sú veľmi mäkké, preto ich nestláčame a ukladáme v tenkej vrstve. Z jednej dospelej rastliny možno zozbierať 1 - 5 kg plodov, v závislosti od odrody.

Choroby a škodcovia

     Prednosťou zemolezu kamčatského je, že netrpí významnými chorobami ani škodcami a preto ho môžeme pestovať úplne ekologickým spôsobom.

 

Zdroj: http://www.mountberry.sk/