Rady do záhrady

Hlavná stránka / Blog / Rady do záhrady / Vinič - výsadba kontajnerovaných sadeníc
Rady do záhrady

Vinič - výsadba kontajnerovaných sadeníc

06. október 2017

Kontajnerovaný vinič sa dá sadiť celoročne. Na základe toho, že má už dobre vyvinutý koreňový systém je jeho ujateľnosť skoro 100%, na rozdiel od prostokorenných-vykopávaných viničov s holými koreňmi. Obdobie výsadby si môžete prispôsobiť podľa vašej potreby a samozrejme počasia. Môžete ich na krátku dobu ponechať v polotieni a v závetrí. Nesmiete však zabudnúť na pravidelné každodenné zalievanie. Pred výsadbou vinič vyberte z plastového kontajnera, v ktorom bol pestovaný, korene nestrihajte.

Vinič sa sadí vo vzdialenosti 1,2 - 1,5m od seba v riadku. Jama má byť vykopaná do hĺbky 50-60cm, ak je záhradná zem nekvalitná, odporúčame použiť kvalitný záhradnícky substrát alebo kompost. Po výsadbe na povrch rozhoďte kravské granulované hnojivo, asi 1 hrsť na 1 rastlinu. Priamo do jamy hnojivo nedávajte, aby ste nespálili korene. Miesto štepenia má byť 5-10 cm nad úrovňou zeme.

Vinič po výsadbe dostatočne zalejte čistou vodou bez hnojiva. Hlavný letorast počas vegetácie neskracujte, len vylamujte zálistky a rastliny pravidelne vyväzujte k opore. Ak má sadenica dva výhony, jeden silnejší vyväzujte a slabší zrežte pričom z neho ponechajte jednu tretinu dĺžky.