Novinky z Plantexu

Hlavná stránka / Blog / Aktuality z Plantexu / Samozber zemiakov
Novinky

Samozber zemiakov

02. september 2025

Samozber zemiakov v Bučanoch: chutné odrody Sunita a Agria

Ak hľadáte chutné, kvalitné a úrodné odrody zemiakov priamo od pestovateľa, pozývame Vás na samozber zemiakov v Bučanoch pri Trnave. V ponuke sú osvedčené odrody Sunita a Agria, ktoré si získali obľubu v domácnostiach aj v profesionálnych kuchyniach.

Začíname odrodou Sunita, neskôr bude k dispozícii aj Agria.
Cena samozberu: 0,50 €/kg

Aktuálne informácie o termínoch a dostupnosti samozberu nájdete na našej stránke www.plantex.sk.
 


Sunita – výnimočne konzumná odroda

Sunita je moderná odroda, ktorá vyniká:
Atraktívnymi hľuzami – guľato-oválny tvar, vyrovnaná veľkosť
Tmavožltou dužinou – po uvarení netmavne
Výbornou skladovateľnosťou – vydrží až do jari

Sunita je odroda varného typu AB, čo znamená, že si po uvarení zachováva pevnosť a nerozvára sa. Je ideálna na varenie, pečenie aj prípravu šalátov. Bola vyšľachtená krížením odrôd MARABEL × CARRERA.


Agria – univerzálna klasika pre kuchyňu aj priemysel

Agria patrí medzi najobľúbenejšie a najuniverzálnejšie odrody u nás. Charakteristická je:
Tmavožltou, farebne stálou dužinou
Veľkými oválnymi hľuzami s plytkými očkami
Širokým využitím – priama spotreba, hranolky, čipsy, kaša, pyré, šaláty

Agria je stredne skorá až stredne neskorá odroda s vareným typom B–BC – teda pevnejšia, ale pri dlhšom varení sa mierne rozpadáva. 


Ako sa zorientovať vo varných typoch zemiakov?

  • Varný typ A – šalátové zemiaky. Tieto zemiaky sú veľmi pevné, dobre držia svoj tvar a sú vhodné na varenie v šupke. Nerozvárajú sa. Zemiaky tohto typu sú ideálne taktiež na výrobu šalátov, pečenie, napríklad nakrájané na hranolky alebo plátky.

  • Varný typ B – univerzálne prílohové zemiaky. Tieto zemiaky sú vhodné do šalátov, na pečenie a taktiež na varenie a do polievok. Je to typ zemiaku, s ktorým nič nepokazíte. Občas mávajú tieto zemiaky mierne múčnatú štruktúru.

  • Varný typ C – polomúčne zemiaky. Tento typ obsahuje najviac škrobu a má múčnatú štruktúru. Pri varení zemiaky zväčša zmäknú a skrehnú, čo je výhodou napr. pri výrobe zemiakového cesta. Hodia sa taktiež na prípravu zemiakovej kaše, placiek, ale aj hranoliek.

  • Varný typ D. Tento typ zemiakov má veľmi múčnatú a hrubú štruktúru, ktorá sa rýchlo rozvára. Vhodné sú len ako surovina na výrobu zemiakovej kaše, zemiakového cesta a podobne.


Navštívte nás v Bučanoch pri Trnave

Okrem zemiakov si môžete nazbierať aj čerstvú papriku za 1,59 €/kg

Aktuálne info: www.plantex.sk

Infolinka: 0908 412 856

Tešíme sa na vás!