Náš tip pre záhradu a voľný čas

Hlavná stránka / Blog / Náš tip / Radosť rozdávaním rastie...
Náš tip

Radosť rozdávaním rastie...

21. jún 2020

Darovať ružu, je urobiť radosť sebe aj svojim blízkym. V našom Záhradnom centre Vám  predstavujeme ruže firmy W.Kordes'Söhne. Svetoznáma šľachtiteľská a producentská firma Kordes sa zameriava pri svojom šľachtení nielen na krásu kvetov, ale najmä na odolnosť ruží voči chorobám. A je v tomto smere veľmi úspešná. Väčšina kultivarov ruží vyšľachtených firmou Kordes nevyžaduje žiadnu chemickú ochranu a nepodlieha múčnatke ani čierne škvrnitosti.

 

Poznáte ocenenie ADR?

ADR (Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung) je nezávislá medzinárodná skúška kvality ruží. Všetky nové odrody ruží z celého sveta sa tento postup testovania niekoľko rokov na jedenástich miestach v celom Nemecku. Po týchto skúškach sa tie najlepšie ocenia titulom ADR ruže. Úspech v teste patrí len tým ružiam, ktoré sú výrazne krásne a zároveň veľmi odolné, zdravé a ich pestovanie je jednoduché. Ruže, ktoré prejdú úspešne týmto testom sú vhodné do tých najnáročnejších podmienok s minimálnou starostlivosťou.


Aké ciele sleduje ADR skúška?

Názory na farbu a tvar kvetov podliehajú móde a počas rokov sa môžu meniť. Okrem týchto vlastností sa pri skúškach sleduje bohatosť kvitnutia, vôňa a tvar rastliny. Najväčší dôraz sa však kladie na odolnosť proti hubovým chorobám, mrazuvzdornosť a celková vitalita. Práve tieto schopnosti ruží majú pri niekoľkoročnom testovaní tú najvyššiu prioritu. Počas skúšok ADR nie sú rastliny ošetrované žiadnymi ochrannými chemickými prostriedkami, aby sa plne prejavili ich prirodzené vlastnosti, podľa ktorých sú hodnotené. Ruže s titulom ADR môžete nájsť v záhradných centrách tiež pod označením ROSELAX.


Aké novinky Vás čakaju v tejto "ružovej sezóne"?

Priviezli sme novinky skupiny SEE YOU!

Růže SEE YOU in pink

Ruže SEE YOU in pink má v sebe gény ruže Rosa persica (alebo Hulthemia persica), ktoré sa vyznačujú tmavým okom uprostred kvetu. Podobných ruží sa vyšľachtil viac, ale táto naša vyniká perfektným zdravím. Hodí sa do prírodných záhrad, kde je pastvou pre čmeliaky a včely.

 

Růže SEE YOU in purple

Ruže SEE YOU in purple má v sebe gény ruža Rosa persica (alebo Hulthemia persica), ktoré sa vyznačujú tmavým okom uprostred kvetu Podobných ruží sa vyšľachtil viac, ale táto naša vyniká tým, že jej kvety veľmi dlho držia na rastline. Navyše pri vädnutí nehnedne, skôr sa farbí do zelenších tónov.
 

 

Rosengräfin Marie Henriette

Ruža bola pomenovaná na počesť ružiarky svetového formátu. Grófka Mária Henrieta vybudovala rozárium, ktoré v čase medzi vojnami patrilo k najväčším a najkrajším v Európe. Ruža upúta nielen nádhernými plnými pevnými kvetmi s romantickým tvarom a farbou, ale aj unikátnou vôňou. Poteší najmä priaznivcov sladkého drievka a anízovej vôňe. si túto ružu zamilujú pri prvom privoňaní. Tieto korenené tóny intenzívne, ale nenásilne sa prelínajú s klasickou ružovou vôňou. Spájajúcim elementom je príjemne mäkká svieža jablčná vôňa. Pritom dominuje korenený aspekt predovšetkým u čerstvo otvoreného kvetu, ktorý sa zjemňuje pri odkvitaní, kedy sa viac presadzuje ovocný charakter vône.


Naše Záhradné centrum Vám ponúka pestrý sortiment ruží. Urobte radosť sebe aj svojim blízkym a zakúpte si do svojej záhrady vyrastené sadenice ruží s bohatými pukmi, ktoré Vám urobia radosť až do neskorej jesene.