Náš tip pre záhradu a voľný čas

Hlavná stránka / Blog / Náš tip / Jesenná sezóna 2023 s odborníkmi
Náš tip

Jesenná sezóna 2023 s odborníkmi

10. október 2023

Parádnu správu máme. V sobotu môžete u nás pobudnuť dlhšie. Predlžili sme otváracie hodiny do 15.00hod. Nákup a výsadba stromčekov v jeseni je vynikajúcou príležitosťou na pridanie zelene a krásy do vášho exteriéru, a to ešte pred príchodom zimy. Každý z nás nie je odborník a preto sme Vám aj v tejto sezóne sprostredkovali stretnutia s ľuďmi pre ktorých je záhrada vášňou. Náš program jesennej sezóny budeme postupne dopĺňať a veríme, že rady, ktoré u nás dostatnete Vám pomôžu pri starostlivosti o vašu záhradu a rastliny.

Tešíme sa na spoločné stretnutie!

 

Sprievodný program jesennej sezóny v Záhradnom centre Plantex

 

13.10.2023 - piatok, 10:00 - 17:00hod.

Odborné poradenstvo:

Ing. Peter Kováč

 

 

14.10.2023 - sobota, 9:00 - 12:00hod.

Workshop - Keď sa krása spojí s úžitkom

prednášajúci: Ing. Janka Bieliková

Prečítajte si čo nám Janka o sebe povedala.

Volám sa Janka Bieliková, mám vyštudovanú záhradnú architektúru na SPU v Nitre, ktorej predchádzala Stredná záhradnícka škola v Piešťanoch. Možno ma niektorí z Vás poznajú zo záhradníckej relácie, ktorú vysielala verejnoprávna televízia RTVS. Na jej tvorbe som sa intenzívne podieľala 6 rokov (2014 – 2019). Prvé tri sezóny som moderovala rubriku „Záhradná poradňa“ a nasledujúce tri roky som navrhovala všetky realizácie a zároveň som bola hlavnou moderátorkou. Vďaka tejto relácii som mala možnosť veľa cestovať, spoznávať nové miesta a inšpiratívnych ľudí, ktorí ma v mojom „záhradníckom myslení“ veľmi ovplyvnili. Ľudia sa vyvíjajú a menia, menia svoje názory a viem, že to, čo som robila pred desiatimi, ale aj piatimi rokmi, dnes už robím inak. Nemyslím si však, že je to niečo zlé, každý sa posúva a rastie a ak je to tým správnym smerom, tieto zmeny nám prinášajú len samé pozitíva.

 

Čo všetko sa dozviete na workshope a čo získate?

  • predstavenie Jankinej záhrady od začiatku po dnešok

  • popísanie jednotlivých častí a myšlienok, ktoré Janku viedli pri tvorbe záhrady

  • priblížime si ako pristupovať k svahovitej záhrade, k zadržaniu vody a jej dovedeniu k jednotlivým výsadbám

  • dotkneme sa okrasnej, ale i úžitkovej časti a prepojenia medzi nimi

  • Janka ukáže všetky úspechy, ale aj menej vydarené výsadby a kombinácie

  • keďže je stále dostatok času na výsadbu cibuľovín, ale aj trvaliek, kríkov a stromov - tak okrasných, ako aj úžitkových - porozrávame sa aj o tejto téme

  • každý účastník workshopu automaticky získa 20 %-tnú zľavu na nákup v našom záhradnom centre

  • pre každého účastníka bude pripravené malé občerstvenie, káva a pozornosť od firmy Plantex a tiež od Janky Bielikovej

  • každý účastník workshopu získa 15 % zľavu na nákup vstupenky na ďalší Jankin workshop  

Workshop objednáš TU

 

10:00 - 11:00hod Jesenná výsadba ovocných stromov a správny výber stromčekov

prednášajúci:  Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc.

Dr.h.c. Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. (* 23.1.1932, Horný Hričov) je významný slovenský pomológ, profesor v odbore špeciálna rastlinná výroba na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, odborník v odbore ovocinárstvo a záhradníctvo, neúnavný propagátor záhradníctva a ovocinárstva, vedecko-pedagogický pracovník na Katedre ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva.

Po skončení štúdia v roku 1955 na Vysokej škole záhradníckej v Lednici na Morave pôsobil v ovocinárskom výskume na Šlachtiteľskej stanici v Rajeckých Tepliciach, Zarieč-Keblove, plantáži drobného ovocia v Okoličnom, VÚRV v Piešťanoch (1969 – 1977) a Výskumnom ústave ovocných a okrasných drevín v Bojniciach, aby napokon zakotvil v roku 1989 na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik Fakulty záhradného a krajinného inžinierstva. Na akademickej pôde vychoval veľa odborníkov ovocinárov a záhradníkov pre potrebu záhradníckej praxe. Svoje bohaté vedomosti však rozdáva aj širokej laickej verejnosti. Ročne absolvuje mnoho prednášok a praktických inštruktáži, je členom redakčných rád a taktiež prispievateľom v mnohých časopisoch. S jeho cennými a praktickými radami sa možno stretnúť v Slovenskej televízii a v Slovenskom rozhlase – v relácii Klub Rádia Regina, rubrike Záhradkári každý druhý týždeň radil poslucháčom v oblasti ovocinárstva. Je autorom desiatok odborných publikácií. Medzi rokmi 1990 – 2010 pôsobil ako predseda Slovenského zväzu záhradkárov v súčasnosti je čestným predsedom RV SZZ (Republikového výboru Slovenského zväzu záhradkárov). Ako odborný poradca účinkuje aj v relácií Nová Záhrada komerčnej TV JOJ. 

 

 

9:00 - 14:00 Ochutnávka ochutených medov z Čachtíc