Náš tip pre záhradu a voľný čas

Hlavná stránka / Blog / Náš tip / Marhule - čerstvé, sladké, voňavé! Na zjedenie, na koláčik, na džemík!
Náš tip

Marhule - čerstvé, sladké, voňavé! Na zjedenie, na koláčik, na džemík!

07. jún 2018

Náš sortiment odrôd

Pochutnať si na výbornej marhuli je zážitok. Veríme, že náš sortiment Vás zaujme a pochutnáte si na odrodách, ktoré sme vypestovali pre Vás.
 

Tsunami

- naša prvorodiaca odroda marhúľ. Extrémne skorá, neskoro kvitnúca a veľmi bohato plodiaca marhuľa z Francúzska. Dozrieva v druhej polovoci júna.

Springblush

- radíme ju tiež medzi skoré odrody marhúľ. Je skorá a atraktívna odroda marhule, neskoro kvitnúca, do plodnosti nastupuje veľmi skoro obvykle v druje polovici júna a úrodnosť je vysoká a v klimaticky priaznivých oblastiach pravidelná. 

Bhart

- je veľmi úrodná odroda marhule. Nemá špeciálne nároky na pestovanie a dobre odoláva jarným mrazom. Pre svoju mrazuodolnosť je vhodná aj do vyšších oblastí. Prvý zber  je druhej polovici júna.

Bergeval

-  vznikla krížením odrôd Bergeron a Orangered. Je jasno červeno-oranžovej farby a  vynikajúcej chuti vďaka veľmi dobrému pomeru sladko-kyslostikom. Dozrieva približne v polovici júla. 

Bergarouge

- je najúspešnejší kríženec odrôd Orangered a Bergeron. Má veľké, výrazne oranžové plody, s intenzívnym červeným líčkom. Sú veľmi atraktívne a chuťovo veľmi dobré. Dozrieva približne v polovici júla. 

Frisson

-  patrí medzi neskoré odrody, ktorá dozrievajú začiatkom augusta. Plody sú veľké, sfarbenie majú do oranžova so sladkou chuťou, podobnú ako Bergeron. 

Goldrich

-  je spoľahlivo rodiaca, plody sú veľmi veľké žltooranžovej farby aromatickej, kyslastej dobrej chuti. Dužina je sfarbená do oranžova, pevná, stredne šťavnatá, dobre odlučitelná od kôstky, vhodná pre priamy konzum i spracovanie. Dozrieva okolo polovice júla.

 

Čo s nazbieranými marhuľami?

Marhule majú veľké množstvo využití. Pochutnať si môžete na lahodnej čerstvej bublanine, kysnutom marhuľovom koláči, marhuľovom koláči s posýpkou... Okrem toho, väčšina gazdiniek spracováva marhule do kompótov alebo im dávajú podobu chutných sladkých džemov. 

 

Marhule sú ideálne pre pokožku

Marhule obsahujú veľké množstvo vitamínov a antioxidantov. Z nich by sme mohli spomenúť vitamín C a A, ktoré pomáhajú spomaľovať proces starnutia pokožky. Vyzerať mlado aj v staršom veku? Nie je to nemožné! Zaraďte do svojho jedálnička marhule a vaša pokožka bude žiariť šťastím.

 

Posilňujú kosti

Vápnik je potrebný pri formovaní a vývoji kostí a keďže marhule ho obsahujú pomerne dosť, tak sú ideálne nielen pre deti a ich správny vývoj, ale aj pre ženy. Prečo práve pre nás? Pretože sme najviac náchylné na rednutie kostí (hlavne v období menopauzy), z dôvodu čoho sa prejavuje osteoporóza. Kosti sa v dôsledku nedostatku vápnika stávajú krehkými a často sa lámu.