Náš tip
Drieň
Drieň sa dá pestovať vo forme kríka aj stromu. Dorastá do trojmetrovej výšky.
Je nenáročný na pôdu aj stanovisko. Najviac sa mu darí na slnečnom stanovisku,
v piepustných vápenatých pôdach. Začína kvitnúť už v marci, je zdrojom
peľu pre včely. Listy sa objavujú až neskôr. Plod je tmavočervená kôstkovica
s trpkou chuťou. Dozrieva v septembri. Driene boli v minulosti súčasťou
Slovenských lesov, postupne však miznú. Obsahuje sacharidy, vlákninu,
bielkoviny, vitamíny C, D, minerálne látky, triesloviny, éterické oleje a živicu.
Dajú sa jesť surové, konzervované aj sušené. Pripravuje sa z nich čaj, sirup,
marmeláda, džem aj lekvár. Pomerne známa je aj drienkovica. Podporuje imunitný
systém, má antiseptické účinky, podporuje trávenie, upokojuje nervový
systém, má močopudné účinky, je účinný antioxidant.