Náš tip pre záhradu a voľný čas

Hlavná stránka / Blog / Náš tip / Prečo piť ovocné šťavy?
Náš tip

Prečo piť ovocné šťavy?

26. január 2018

Radi by sme pomohli telu zbavovať sa chorôb a problémov? Prirodzene áno! Skúsenosť učí, že ešte stále nie sme dostatočne informovaní o výživovej hodnote a liečebnej sile čerstvých ovocných a zeleninových štiav.
Ruku na srdce – sme pohodlní a zabúdame na prírodné, či prirodzené zdroje života.

Skúsme pre dobro nášho zdravia obmedziť polotovary, konzervy, hotové výrobky, najrôznejšie druhy rýchleho občerstvenia, plechovky so šumivými nápojmi. Nič nenahradí čerstvé ovocie a zeleninu.
Šťavy z čerstvého ovocia a zeleniny prispievajú k odstráneniu nedostatkov súčasnej výživy. Poskytujú bohatstvo vitamínov, minerálov a ďalších živín. Prírodné šťavy majú oveľa priaznivejšie a komplexnejšie účinky, ako napríklad multivitamínové tabletky. Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy majú obdivuhodné detoxikačné a regeneračné schopnosti.

Kedy piť šťavy?

Hneď zrána – naštartujte deň riedenými šťavamidodajú vám potrebnú energiu i živiny.

Dopoludnia - treba konzumovať šťavy zo sladšieho ovocia

Popoludní (resp. pred športovou aktivitou) - si doprajte šťavy z kyslejších druhov ovocia

Pozor však - ich energetický obsah treba zohľadniť v celkovom dennom energetickom príjme.

Ak cvičíte, ale máte fyzickú záťaž, doprajte si ich 20 minút pred cvičením alebo ihneď po záťaži.

Koľko si dopriať denne?

V priemere si môže dospelý človek dopriať denne 2 až 3 dcl čistej ovocnej šťavy. Ideálne je, ak sa šťava rozriedi s čistou alebo minerálnou vodou v pomere 1:2. 

Dobrá rada: počúvajte svoje telo a do ničoho sa nenúťte.

Tip na dobrý nákup

Ak kupujete šťavy z obchodu, je nevyhnutné, aby ste čítali etikety. Mali by byť neriedené, čiže 100%, bez pridaného cukru a  konzervačných látok. V opačnom prípade – zvlášť keď uprednostňujete iba nízku cenu si kupujete zároveň aj drahú vodu...

Napríklad šťava s prídavkom bylinky mäta pieporná podporuje telesnú kondíciu, utišuje bolesť a je dobrým pomocníkom proti kašľu a pľúcnym ťažkostiam. Určite odporúčame vyskúšať.