Náš tip pre záhradu a voľný čas

Hlavná stránka / Blog / Náš tip / Originálne kúsky osviežia vašu záhradu
Náš tip

Originálne kúsky osviežia vašu záhradu

13. marec 2018

Medzi naše domáce druhy patria liesky, ktoré počas kvitnutia skoro na jar vytvárajú množstvo zlato-žltých dlhých visiacich jahniad. Konáriky môžete použiť na veľkonočné aranžovanie. Zaujímavým kultivarom je napr. Corylus avellana ´Contorta´ - Lieska obyčajná, ktorá má pokrútené konáriky. Darí sa jej vo všetkých pôdach, okrem trvale podmočených. Vyžaduje slnko až polotieň.  Dorastá do výšky 2m a šírky 1,5m.

Pomalšie rastúca je  Corylus avellana ´Scooter´. Listy sú zaujímavé svojím oranžovožltým zafarbením na jeseň. Dorastá do výšky 1,5m.

Ak chcete mať v záhrade okrasu v podobe krásnych kvetov na jar a v jeseni úžitok s orieškami ako pre Popolušku, tak určite odporúčame Corylus avellana ´Halská´ a ´Lombardská´.

Raritou medzi lieskami je červenolistá odroda´ Red Zellernus´. Na jar ju zdobia dlhé ružovo-purpurové jahňady. Odroda rodí aj atraktívne červeno-hnedé oriešky.  Táto lieska rastie stredne rýchlo a dorastá do výšky 3-5 metrov (podľa stanovišťa) a do šírky 1,5-2 metre. Použiť ju vieme do kombinovaných záhonov alebo na tvorbu tvarovaných alebo voľne rastúcich živých plotov. Sadíme ju na priame slnko alebo do polotieňa.  Pre lepšie opelenie kvetov je výhodné, ak sa v blízkosti nachádza aj iná odroda liesky.

Viburnum tinus - Kalina vavrínolistá kvitne  v decembri - apríli. Má krásne ružové súkvetia. Pri výsadbe odporúčame vybrať chránené miesto a povrch pôdy v zime zakryť lístím alebo čečinou. Počas suchej zimy nezabudnite na  zálievku.

Ak máte radi originalitu, určite odporúčame Hamamelis x intermedia v odrodách. Je to okúzľujúci ker, ktorý kvitne v období keď nám v záhradách chýba pestrosť. Kvety sú žltej, červenej alebo oranžovej farby. Listy sú veľmi podobné lieske a na jeseň sýto žlto sfarbené. Dorastie zhruba do 3 metrov a najlepšie sa mu darí na slnečnom mieste až polotieni v mierne kyslej pôde.

Nenáročný ker na oživenie záhrady v predjarí je Jasminum nudiflorum - Jazmín nahokvetý . Kvitne od decembra až do jari. Na bezlistých výhonoch rozkvitajú nádherné žlté, aromatické kvety. Je výborne mrazuvzdorný. Dorastá do výšky a šírky 1,5 m.

 

Veríme, že ste sa inšpirovali zaujímavými kúskami, ktoré by nemali chýbať vo Vašej záhrade.

Fotogaléria