Náš tip pre záhradu a voľný čas

Hlavná stránka / Blog / Náš tip / Živý plot s ovocím
Náš tip

Živý plot s ovocím

09. október 2018

Muchovník jelšolistý    (Amelanchier alnifolia)

Napriek tomu, že som záhradníčka, toto ovocie som mala možnosť ochutnať až v tomto roku a priznám sa, hneď ma dostalo. Muchovník ma zaujal najmä svojou nenáročnosťou pestovania, habitusom rastliny a vynikajúcou chuťou plodov.

Podmienky pestovania

Väčší nenáročný  ker , vhodný aj do živého jedlého plota s chutným a zdravým ovocím.  Na slnečné stanovisko, či  polotieň. Nevyžaduje kyslú pôdu ako kanadská čučoriedka. U nás zatiaľ  nemá tradíciu, je však zaujímavou novinkou. Vhodný druh k bio produkcii. Muchovník je síce samoopelivý, ale pre zvýšenie úrody odporúčame vysadiť viac odrôd kvôli opeleniu.

V ponuke máme odrody Smoky, MartinNorthline.

Všetky tieto odrody si zakúpite v našom Záhradnom centre vo Veselom, alebo je tu možnosť objednať si ich prostredníctvom https://eshop.plantex.sk/

Popis

Plody muchovníka sú menšie tmavo červené - tmavomodré malvičky vzhľadom i chuťou podobné čučoriedke a rastúce v strapcoch. Nazývame ho aj Aljašská alebo indiánska čučoriedka. Do Európy sa dostal zo severnej Ameriky, kde je jeho pestovanie veľmi obľúbené. Muchovník patrí medzi dlhoveké kry, dožíva sa 30 až 70 rokov, preto mu rozhodne prospeje pravidelná závlaha, výživa a zmladzovací rez. Do rodivosti vstupuje v 2. – 3. roku, do plnej plodnosti sa dostáva približne v 6. roku. Plody sa zberajú ručne.

Prečo pestovať muchovníky?

Sú bohaté na vitamíny A, B a C a na antokyány. Obsah cukrov v zrelých plodov sa pohybuje od 20 do 30%.

Plody sú univerzálne spracovateľné. Určené sú na priamy konzum i spracovanie v domácnosti, ako napríklad džemy, sirupy, vína či dokonca destiláty. Môžme ich zmraziť aj sušiť.

Náš tip

Muchovníkový sirup

3 kg muchovníka, 1,8 kg cukru, 2 dkg kyseliny citrónovej, 1/2 litra vody.
Ovocie riadne umyjeme, očistíme a spolu s vodou dáme variť. Keď je už mäkké, mixérom zmixujeme a precedíme. K precedenej šťave pridáme cukor a kyselinu citrónovú, následne necháme variť na hustotu sirupu. Za horúca naplníme do predhriatych fliaš a sterilizujeme .