Náš tip pre záhradu a voľný čas

Hlavná stránka / Blog / Náš tip / Kôstkoviny vhodné do našich záhrad
Náš tip

Kôstkoviny vhodné do našich záhrad

14. október 2018

S odbornými vedomosťami sa s nami príde podeliť Doc. Ing. Daniela Benediková, PhD. - šľachtiteľka marhúľ, spoluautorka na 10 slovenských odrodách marhúľ, 15 rokov pracovala ako riaditeľka Génovej banky SR na VURV v Piešťanoch, kde sa venovala ochrane genetických zdrojov rastlín . Zodpovedala za kolekciu odrôd marhúľ, broskýň a mandlí.

 

Kôstkoviny - význam, pestovanie, nové odrody sliviek, vhodné do našich záhrad

 

O slivkách môžeme povedať, že sú ovocným druhom, ktorý  by mal byť  v každej dnešnej záhrade. Slivky sa u nás pestujú už od nepamäti a nič nenasvedčuje tomu, že by ich obľúbenosť mala klesnúť i napriek mnohým problémom pri ich pestovaní. Slivky sú všeobecne obľúbené i preto, že plody v čerstvom stave sú veľmi chutné, šťavnaté  a  majú veľmi vysokú nutričnú hodnotu. Okrem toho sú všestranne využiteľné pri spracovaní na tradičné produkty ako je slivkový lekvár, sušené slivky, alebo obľúbený destilát slivovicu.

Ak sa obzrieme do histórie asi tak v sedemdesiatych rokoch minulého storočie sa k nám dostali odrody sliviek z Výskumného ústavu z Čačaku, z bývalej Juhoslávie. V tom čase svojimi vlastnosťami prekvapili pestovateľov, ale aj v súčasnom období patria ešte medzi výkonné, veľkoplodé, chutné a relatívne tolerantné k vírusu šarky sliviek a možno ich odporučiť na pestovanie. Sú to odrody ako ´Čačanská lepotica´, ´Čačanská najbolja, Čačanská rodná´ či novšia odroda Valjevka.

V posledných desaťročiach však vzniklo veľké množstvo nových odrôd v dvoch šľachtiteľských centrách v Nemecku. Prvým je skupina expertov okolo Dr. Hartmanna z Hohenheimskej Univerzity v Stuttgarte, kde vyšľachtili celú skupinu od skorých cez stredne až po neskoro dozrievajúce odrody. Sú to odrody ako napríklad ‘Hanita’, ‘Katinka’, ´Elena´, ‘Presenta’, ´Haroma, ‘Haganta’ a mnohé iné. Je to nová generácia sliviek, ktoré by mali byť vysoko tolerantné k vírusu šarky sliviek. Posledným šľachtiteľským výsledkom dr. Hartmanna je odroda ´Jojo´. Je to prvá odroda slivky, ktorá je úplne rezistentná proti šarke sliviek. V oblastiach, kde je teda šarka rozšírená, možno znova s úspechom pestovať tieto slivky.

 Z Geisenheimu v druhom šľachtiteľskom centre pôsobí tím Dr. Helmuta Jacoba a odtiaľto pochádzajú tzv. „TOP“ odrody ako sú napríklad ´Tophit’, ‘Topend’, ‘Topper’ ´Topfirst´, ‘Toptaste’ a iné.

 

Ako si vybrať dobrú odrodu?

Viac na Otvorení jesennej sezóny - 22.10.2018 vo Veselom

Všetky informácie nájdete na: OTVORENIE JESENNEJ SEZÓNY 2018