Náš tip pre záhradu a voľný čas

Hlavná stránka / Blog / Náš tip / Okrasný cesnak môže byť súčasťou pôsobivých záhradných kombinácií
Náš tip

Okrasný cesnak môže byť súčasťou pôsobivých záhradných kombinácií

04. október 2020

Ako ho sadiť a s čím ho skombinovať, aby vynikli všetky jeho pôvaby? Predstavíme vám niektoré pôsobivé varianty.

Na jeseň zasaďte cibule na slnečné miesto s ľahkou, spoľahlivo priepustnou pôdou.  Ak stratí cesnak na robustnosti, cibuľu  vytiahnite a rozdeľte dcérske cibuľky.

Pravidla vysádzania:

❉cibuľky vysádzajte v jeseni na slnečné stanovište

❉pekne vyniknú v skupinách po 2-3ks a menšie po 5-7ks

❉medzi jednotlivými cibuľami dodržujte vzdialenosť /približne trojnásobok cibule/

❉po vysadení zavlažte


Okrasný cesnak (Allium) kvitne od konca mája do júna (niektoré druhy až do augusta). Guľovitá kvetenstvo tróni na vysokých, štíhlych, bezlistých stonkách. Často sa zdá, ako by sa vznášal nad záhonom. Zložené sú z množstva kvietkov, pripomínajúcich malé hviezdičky. Pekne vyzerajú v bielej alebo tmavo purpurovej farbe, najobľúbenejší sú v orgovánovo- fialovom odtieni.

Kombinácia s okrasnými drevinami

Nápadné guľôčky na vysokých nôžkach vyniknú aj na záhone, kde má hlavné slovo rozložitá, ružovo kvitnúce vajgélie (Weigela florida) Variegata s panašovanými listami a nemenej pôsobivý zlatolistý brest (Ulmus x hollandica) Wredei. Dreviny však cibuľovinu nesmú uvrhnúť do tieňa!

 

Adoptované listy
Pri sadení okrasných cesnakov je vhodné myslieť na to, že ich listy začínajú usychať už v období rozkvitania kvetov. Aby nekazili dojem z pekného záhonu, mali by ich najneskôr začiatkom júna prekryť listy najbližších susedov. Tu to bravúrne zvládajú nenáročné hosty (Hosta).

Kombinácia s trávami
Všetky očakávania predbehne spojenie cesnakov s okrasnými trávami. Tie však musia mať dlhé, čo najtenšie listy, aby bol výsledný efekt vzdušný. Hodí sa napr. Calamagrostis x acutiflora, Deschampsia cespitosa, Stipa,...

 

 

Smiem prosiť?
Tiež máte pocit, že makové bábiky (Papaver commutatum) Ladybird vyzývajú cesnakové paličky k tancu? V jemnom vánku to tak vyzerá. Farebná kombinácia je možno odvážna a nezvyčajná, jedno je však isté - záhrade vleje novú krv do žíl.

 

 

Hra tvarov
Jedným zo spôsobov, ako záhradu odlíšiť od šedého priemeru, je zapojenie tvarovo výrazných trvaliek, ktoré spolu ostro kontrastujú. O zväzok s guľatými cesnakmi si priamo hovoria věžatá kvetenstvo vlčích bôbov čiže lupin (Lupinus). Obe rastliny vyzerajú zaujímavo aj po odkvitnutí. Zaujímavo pôsobí aj v kombinácii s Echinaceou,...