Náš tip pre záhradu a voľný čas

Hlavná stránka / Blog / Náš tip / Hortenzia - rastlina do každej záhrady!
Náš tip

Hortenzia - rastlina do každej záhrady!

26. máj 2021

Myslím, že viacerí z vás mi dajú za pravdu, že v každej okrasnej záhrade by nemala chýbať aspoň jedna hortenzia. Kvitne neskutočne dlhý čas, kedy už väčšina okrasných krov má svoje top obdobie za sebou. Tieto krásky stále kvitnú. Svojími veľkými bohatými kvetmi obohatí každú záhradu. Hortenzia má v zastúpení viacero druhov. Poďme sa na ne bližšie pozrieť, na rozdelenie a zásady pestovania, aby sa v našim záhradách vynímali, ako skutočné krásky.

 

 

Rozdelenie Hortenzii

  • H. paniculata
  • H. macrophylla
  • H. quercifolia
  • H. petiolaris

Hydrangea paniculata – Hortenzia  metlinatá

 

Je opadavý, mrazuvzdorný, okrasný ker so vzpriamenými a pevnými stonkami. Listy sú oválne, stredne veľké a tmavozelené. Vytvára guľovité až kuželovité súkvetia zložené z množstva malých, nenápadných kvetov, ktoré sú obklopené nádhernými, korunovitými kalichmi. Je veľa rôznych kultivarov, ktoré sa medzi sebou odlišujú tvarom, veľkosťou a farbou kvetov, ale aj veľkosťou rastliny. Vo všeobecnosti dorastajú do výšky 1,5 m. Hortenzia metlinatá je odolnejšia. Ľahšie znesie mráz, dočasné sucho aj slnečné stanovište. Prirodzená farba hortenzií je biela, ružová a ružovočervená. Mnohé kultivary počas sezóny menia farbu kvetov.

Pestovanie

Ideálny je polotieň, avšak ako už bolo spomenuté, hortenzia rastie a prosperuje aj na slnečnom stanovišti. Rastliny dobre odolávajú vetru, dažďu aj plnému slnku. Sadíme ich 1 – 3 m od seba.

Zemina
Dobre rastie v priepustnej, mierne vlhkej, humóznej, výživnej pôde s akýmkoľvek pH. Nevyžaduje kyslú pôdu a zvládne aj dočasné sucho.
Starším rastlinám sa odporúča dosypať ku koreňom drvenú kôru v hrúbke cca 5 cm. Kôra pomôže zadržať v pôde vlahu, zabrzdí rast burín a podporí rozvoj užitočných mikroorganizmov. Síce nevyžadujú kyslé pH pôdy, ale ak im doprajeme hnojenie, a tým zvýšime kyslosť pôdy, ich farba hlavne u ružových kultivarov bude sýtejšia.

Zálievka
Počas horúcich letných dní sa odporúča rastlinu pravidelne zavlažovať (ku koreňom). Vyžaduje vlhkú pôdu, hoci je tolerantná aj voči prechodnému suchu.

 

Rez

Hortenzia metlinatá kvitne na tohtoročnom (mladom / jednoročnom) dreve, preto ju treba na jar hlboko zrezať, to podporí tvorbu mladých výhonkov. Strihať treba po skončení mrazov a pred pučaním. Zabezpečíte tým bohaté kvitnutie v tomto roku a kompaktný kríkový tvar. Pri strihaní rastlinu tvarujte napríklad tak, že v strede jej necháte o čosi dlhšie vetvičky ako po okrajoch. Takto dosiahnete kvitnutie po celom obvode rastliny.

 

Zazimovanie
Rastlina je plne mrazuvzdorná, uvádza sa odolnosť až do -34°C. Je to za predpokladu, že máte zdravú a dobre zakorenenú rastlinu.

 

Takže pokiaľ ste sa rozhodli pre metlinaté hortenzie, dám vám zopár konkretných kultivarov, ktoré nájdete u nás na predajni vo Veselom.

  • H. paniculataMagical Fire (ružová výška do 3 m)
  • H. paniculata Silver Dollar (biela, výška 1 – 1,3 m a šírka 1 – 1,8 m)
  • H. panicula Magical Mont Blanc (biela, výška 70 – 80 cm)
  • H. paniculata Fraise Melba (ružová, výška cca 2 m a šírka cca 2 m)
  • H. paniculata Limelight (biela, 1,5- 2 m )
  • H. Early Sensation (bielo ružové kvety 1 – 1,5 m)
  • H. paniculata Grandiflora (biela, výška 1,5 – 3 m a šírka 1- 2 m)

 

Hydrangea macrophyla – Hortenzia kalinolistá

 

Aj macrophyla je opadavý, mrazuvzdorný, okrasný ker so vzpriamenými a pevnými stonkami. Listy má lesklé, veľké, vajcovité až okrúhľovajcovité, na koncoch špicaté a po okrajoch zúbkované. Vytvára kopulovité až guľovité súkvetia zložené z množstva malých, nenápadných kvetov, ktoré sú obklopené nádhernými, korunovitými kalichmi. V našich podmienkach dorastá do výšky maximálne 1,5 m. V krajine svojho pôvodu (v Japonsku) dokáže dorásť až do výšky 4 m. Prirodzená farba hortenzií je biela, ružová a ružovočervená. Použitím hnojiva obsahujúceho síran hlinitý sa dosahuje sfarbenie ružových a červených odrôd na modro. Nie u všetkých odrôd sa farba mení úspešne, niektoré ružové prechádzajú do bledo fialovej. Na jeseň sa kvety sfarbujú do zelena a nižšie teploty na nich vytvoria staroružové zafarbenie.

 

Pestovanie
Hortenzie vysádzame do polotieňa na chránené stanovište, najlepšie na jar.
Nevyhovuje im ostré slnko, mohlo by spáliť ich kvety a listy a nevyhovuje im ani prílišné zatienenie, ktoré by spôsobilo slabé kvitnutie.

 

Zemina
Hortenzie veľkolisté majú veľké nároky na pôdu. Darí sa im len vo výživnej a humóznej pôde bez vápnika. Treba použiť substrát na hortenzie, alebo si ho namiešať zo záhradníckeho substrátu, rašeliny a piesku. Ideálny je pre ne humózny, kyslejší substrát s pH najviac 5,5.
Nedarí sa im v podmáčanej, piesočnatej, vápenatej či kamenistej pôde.

Starším rastlinám sa odporúča každoročne začiatkom leta dosypať ku koreňom vrstvu čistej rašeliny, prípadne substrát na rododendrony. Rovnako vhodné je nastielanie drvenej kôry okolo rastliny v hrúbke minimálne 5 cm. Kôra pomôže zadržať v pôde vlahu, zabrzdí rast burín a podporí rozvoj užitočných mikroorganizmov.

Zálievka
Počas slnečných dní treba hortenziu pravidelne zavlažovať. Vyžaduje vlhkú pôdu, ktorá nesmie nikdy úplne vyschnúť. Vhodná je odstáta alebo dažďová voda, nie voda z vodovodu. Ideálne je, ak hortenzie rastú na prirodzene vlhkom mieste. Pozor však na premočenie, mohli by jej uhnívať korene.

 

Hnojenie

Pravidelné hnojenie počas vegetačného obdobia zabezpečí rast, kvitnutie a vitalitu rastliny. Existujú síce špeciálne hnojivá na hortenziu, nie sú však nevyhnutné. Rastliny hnojte hlavne na jar a v lete. Na jeseň, keď sa pripravujú na zimný spánok, im už výživu nedodávajte. Prekyslením pôdy zmeníte farbu kvetov .V zásade platí, že čím je pôda kyslejšia, tým je vyššia šanca na vypestovanie najobľúbenejších modrých hortenzií. Na to potrebujete pôdu s pH okolo 4 a asi mesiac pred rozkvitnutím pridať 2 až 3x týždenne do vody na zálievku síran hlinitý. Alebo hnojivo na modré hortezie.

 

Rez

Pred pučaním, teda skoro na jar treba odstrániť suché kvety, ktoré chránili nové puky pred mrazom počas zimy. Poškodené, prípadne namrznuté výhonky tiež odstránime. Zo starších rastlín tesne nad zemou vyrežeme slabé a staré výhonky zo stredu rastliny, aby sa kríček zmladil. Tento obľúbený druh hortenzií kvitne na staršom, dvojročnom dreve. To znamená, že nové súkvetia rozkvitajú z púčikov, ktoré sa vytvorili v predchádzajúcom roku. Preto výhonky ukončené kvetným pukom na jar nesmiete odstraňovať, lebo by ste sa pripravili o kvety. Poznáte ich aj podľa toho, že sú rovné a vyrastajú zospodu rastliny.

 

Hydrangea macrophyla má široké zastúpenie.

Znovu, ale zopár kultivarov na inšpiráciu, že aká by sa vynímala v tej vašej záhradke.

 

  • H. macrophyta Black Diamonts ( cyklamenová, výšks 80 cm)
  • H. macrophyla Red Reagge ( červená so zeleným stredom, výška 80cm)
  • H. macrophyla Forever Ever ( fialková, výška 90cm)
  • H. macrophyla Magical Amethyst ( fialovo- zelená, výška 100cm)
  • H. macrophyla Rubis Seduction ( cyklamenová, výška 150cm)
  • H. macrophyla Miss Saori (ružová s bielym stredom, výška 80 – 120 cm)
  • H. macrophyla Schloss Wackerbarth ( cyklamenovo – zelená, výška 80 – 100 cm).

 

Medzi hortenzie kalinolisté patria aj menej známe druhy a ako je Hydrangea macrophyta serrata – hortenzia pílková. Má oveľa menšie kvety, ale rastliny sú extrémne odolné a stavané tak, aby prežili kruté zimy a zvládli drsné podnebie. Podmienky pestovania sú rovnaké ako pri hortenzii kalinolistej. Tiež ich nájdete v našom záhradnom centre.

 

  • H. mycrophyla serrata Bluebird ( bledunko modrá, výška 125cm)
  • H. mycrophyla serrata Daredevil ( ružová, výška 150cm)

 

 

Hydrangea Quercifolia – Hortenzia dubolistá

 

Je ľahké zistiť, odkiaľ pochádza názov hortenzie dubolistej. Jej listy sú tvarované podobne ako listy červeného duba. Listy môžu byť 10 X 10 cm alebo môžu byť obrovské až 25 X 25 cm. Listy týchto hortenzií menia na jeseň farbu a sú jediným typom hortenzií, ktoré to robia. Farba sa zmení z oranžovej cez  červenú až po mahagón. Kvetá sú veľké biele metliny. No koncom leta, kedy začínajú byť chladnejšie noci sa začínajú postupne sfarbovať do ružova. Kvitne na jednoročných výhonkoch. Tak ako je to pri metlinatých hortenziách. Treba na jar spraviť hlboký rez. Dokonca si ju môžete aj tvarovať. Ale osobne si myslím, že nebudete mať potrebu, svojím rozložitým rastom kra je tiež odlišná a tým aj viac zaujme. Táto hortenzia dorastá do výšky 2 m. Nároky na pestovanie má rovnaké ako Hydrangea macrophyla. Čiže v skratke, skôr polotieň, vlhká pôda, kyslý substrát. Tak isto ako pri ostatných hortenziách dobre použiť nástieľku, ktorá zabráni výparu pôdy a tým udrží prirodzenú vlhkosť. Túto sezónu sme ju aj my v našom záhradnom centre zaradili medzi novinky. Určite vás ako aj nás zaujala a mnoho našich zákazníkov si ju už u nás kúpili a veríme že im robí radosť a obohatila ich záhrady.

 

 

Hydrangea petiolaris – Hortenzia popínavá

Je to popínavá rastlina, ktorej srdcovité listy a veľké biele zhluky kvetov kvitnúce od mája až do júla ju robia veľmi príťažlivou na zakrytie plotov, múrov alebo veľkých stromov. Zachytáva sa vzdušnými korienkami. Je samopopínavá, avšak až po niekoľkých rokoch. Takže zozačiatku treba prichytiť. Má postranné konáre, ktoré rastú až na 1m od podpornej konštrukcie a tvoria tak bohatú, hlbokú štruktúru. Jej tmavozelené listy sa na jeseň menia na maslovo-žlté. Na slnku alebo v tieni a vo vlhkých alebo dobre priepustných pôdach narastie do výšky 9-12m (spočiatku rastie trochu pomalšie). Pri výsadbe viacerých rastlín tohoto druhu dodržiavame medzi jednotlivými rastlinami vzdialenosť 60-90cm. Časti rastliny sú pri prehltnutí jedovaté. Popínavá hortenzia je príťažlivá pre včely, motýle. Polievame ju pravidelne, nie však príliš. Jej požiadavky na pH pôdy sa pohybujú medzi 5,6 (kyslá pôda) a 7,5 (neutrálna pôda). Je veľmi odolná voči mrazu. Po odkvitnutí jej odstrihneme všetky príliš dlhé výhonky.

Najlepším miestom je pre ňu tienený múr. V júni sa u nej objavujú veľké biele súkvetia. Ak máte múry, ktoré treba obzvlášniť, poprípade zakryť, neváhajte.

 

Choroby hortenzií

Ešte nedá mi nespomenúť nie toľko príjemnú, ale zato potrebnú tému ako sú choroby. Nevyhýbajú sa ani hortenziam...

 

V zásaditých pôdach trpia hortenzie chlorózou, čo sa prejavuje žltnutím alebo blednutím listov. Aj zalievanie tvrdou, vápenatou vodou z vodovodu je príčinou chlorózy listov a nedostatočného rastu. Nadbytok vápnika v pôde spôsobuje, že nedokážu prijať železo.
Najrýchlejšia pomoc v prípade chlorózy listov je niekoľkokrát aplikovať na listy hnojivo s obsahom železa alebo zelenú skalicu. Na zníženie PH zeminy použijeme síran amónny.

  • Medzi ďalšie príčiny žltnutia listov hortenzií patrí nadmerná zálievka a premokrenie pôdy, vysoký obsah solí v pôde, prehnojenie fosforom, čerstvá, nevyzretá pôda alebo dlhodobo chladné počasie.
  • Za daždivého počasia môže byť hortenzia napadnutá hubovitou chorobou Botrytis cinerea, inak zvanou aj pleseň sivá. Vytvára guľaté, nepravidelné, hnedé škvrny, ktorých okraje sú tmavohnedé až čierne. Napáda hlavne mladé výhonky, ale býva aj na listoch a kvetoch. Prezimováva na napadnutých pletivách, treba proti nej zakročiť hneď ako ju spozorujeme. Napadnuté časti musíme bezpodmienečne odstrániť a ostatné časti ošetriť fungicídnym prípravkom. Plesni sivej predchádzame vhodným umiestnením rastliny a neprehnojovaním dusíkom.

 

Dúfam a verím, že som vám aspoň v skratke dala zopár užitočných rád, ktoré vám pomôžu si tú pravú hortenziu vybrať a pestovať ju tak aby doplnila a oživila vašu záhradku a robila vám len radosť. Ten pravý dôvod pre ktorý kvety pestujeme. Veď povedzme si úprimne, pre nás záhradkárov je to neopísateľný pocit, keď sa pozrieme na tie naše záhrady, plné farieb a vôni a ten pocit pri srdiečku, že to čo robíme, robíme dobre J.

 

Prajem vám záhradky plné hortenzii a ak by Vás nejaka zaujala, tak Vás radi privítame v našom Záhradnom centre vo Veselom alebo objednávajte na https://www.zahrada-plantex.sk/okrasne-rastliny/

 

 

Ing. Vladimíra Janušková, Plantex Veselé