Rady do záhrady

Hlavná stránka / Blog / Rady do záhrady / Vres alebo Vresovec ?
Rady do záhrady

Vres alebo Vresovec ?

24. september 2020

Ľudia si ich často pletú: vres a vresovec, dve rastliny s takmer rovnakým názvom a podobnými potrebami. Napriek tomu je ale každá iná. Vedeli ste to?

Ak existuje rastlina, ktorá sa za minimum starostlivosti odvďačí maximálnou krásou, je to vres. Odpustí vám občasné zabudnutia zálievky, znesie slnečné miesta a napriek tomu bude kvitnúť od konca leta.

Vres (latinsky Calluna), ktorého pôvodný druh je ružový, kvitne koncom leta. Jeho názov pochádza zo starogréčtiny. Sslovo kalluntron znamená niečo ako metlička. Z vetvičiek vresu sa totiž vyrábali metly a metly. Vres má tiež povesť magickej rastliny. Kvety vresu majú napomáhať udržaniu vitality a mladosti, biely vres je symbolom šťastia. Pri pestovaní vresu sa musíme držať niekoľkých základných pravidiel: má rád kyslú pôdu, najlepšie zmes rašeliny s pieskom. Má rád slnečné stanovište. Možno ho ideálne kombinovať s ihličnanmi, okrasnými trávami, rododendrónmi a azalkami, dobre sa s nimi znáša a vedľa seba im to naozaj pristane. Pri pestovaní na záhrade sa vres pravidelne zastrihuje vždy po odkvitnutí. Na zimu je dobré prikryť vres čečinou. Jeho kvety sa dajú i po uschnutí použiť do rôznych aranžmánov.

 

     

 

Vresovec (latinsky Erica) je vždyzelená rastlina keříkovitého vzrastu, ktorá dorastá do výšky 10-30 cm. Vytvára drobné ihlicovité listy. Vresovec má kvety zvonečkovitého tvaru a kvitne od jari do jesene. Rastliny sú síce mrazuvzdorné ale je lepšie ich tiež prikryť čečinou. V prípade potreby zastrihnutia vykonávame rez na jar. Rovnako ako vres miluje slnečné stanovište.

Vresy a vresovce možno úspešne pestovať aj v nádobách. Môžu zdobiť balón, terasu či priedomie po celý rok. Ich hlavná sezóna však začína práve teraz. Sú totiž neoddeliteľnou súčasťou jesenných kvetináčov umiestnených na terasách, pri vstupoch do domov alebo ako dekorácia jesenných stolov.

Ak ich pestujete v nádobách navyše veľmi ľahko splníte špecifické nároky vresov a vresovcov na pôdu, ktorá musí byť kyslá, ľahšia a dobre priepustná.

Pridajte už len fantáziu a môžete sa vrhnúť do vytvorenia svojej jesennej dekorácie, kde vres alebo vresovec určite nesmie chýbať.